نگاهی به آثار ضد نژادپرستی سینمای دنیا

به گزارش مجله پیوند، خبرنگاران/خراسان رضوی جوامع انسانی طی چند قرن اخیر درگیر معضل نژادپرستی و تاثیرات ناخوشایند آن بر روابط انسانی افراد بوده اند. کمتر کسی تصور می کرد که با بیش از گذشت دو دهه از شروع قرن 21 هنوز در جایی مانند آمریکا قتلی نژادپرستانه رخ دهد و در راستای آن نیز تظاهراتی علیه نژادپرستی انجام گردد.

نگاهی به آثار ضد نژادپرستی سینمای دنیا

با این حال از دیرباز مساله نژادپرستی در سینما موضوعی به شدت منفی بوده و سینماگران زیادی با ساخت فیلم هایی با موضوع نژادپرستی به تقبیح این عمل پرداخته اند. به همین دلیل به معرفی چند فیلم با موضوع نژادپرستی مانند کشتن مرغ مقلد، 12 سال بردگی، جانگوی از بند رها شده و سلما می پردازیم.

کشتن مرغ مقلد

فیلم کشتن مرغ مقلد را رابرت مالیگن در سال 1962 کارگردانی نموده و هورتن فورت فیلم نامه آن را به رشته تحریر درآورده است. این فیلم بر اساس داستان کتابی با همین عنوان که یکی از تاثیرگذارترین کتاب های تاریخ بوده، ساخته شده است.

کتاب و فیلم کشتن مرغ مقلد یادآور بسیاری از سختی ها، مسائل و بینش کوته فکرانه تبعیض نژادی است و فیلم آن به عنوان یکی از تاثیرگذارترین فیلم های تاریخ سینما شناخته می گردد.

فیلم کشتن مرغ مقلد داستان دادگاهی شدن پسر سیاه پوستی بوده که متهم به تجاوز به یک دختر سفید پوست است، به همین دلیل وکیلی به نام آتیکاس فینچ وکالت این پسر جوان را می پذیرد؛ روایت این فیلم توسط دختر کوچک آتیکا روایت می گردد.

از افتخارات این فیلم می توان به نامزدی هشت اسکار در سال 1963 اشاره نمود که اسکار بهترین هنرپیشه مرد نقش اول، بهترین کارگردانی هنری و بهترین فیلم نامه اقتباسی را از آن خود نموده است، کشتن مرغ مقلد هم چنین جایزه ویژه گری کوپر از فستیوال کن 1963، جایزه گلدن گلوب 1963 برای بهترین بازیگر نقش اول مرد و جایزه گلدن گلوب 1963 برای بهترین فیلم را در کارنامه خود دارد.

12سال بردگی

12سال بردگی را استیو مک کوئین در سال 2013 ساخته است، این فیلم روایت حقیقی از داستان زندگی سالومن نورثاپ یک سیاه پوست آزاد بوده که به وسیله نواختن ویولون امرار معاش می نموده است.

مخاطب در این فیلم شاهد لحظات تلخی از رفتارهایی که فردی با هم نوعش انجام می دهد، است؛ با این وجود اما حسی از جنس امید و میل به رهایی نیز در آن دیده می گردد که درست موضع مقابل اسارت و بندگی در فیلم است.

در این فیلم بازیگران مطرحی چون چیوتل اجیفور، مایکل فاسبندر، برد پیت، بندیکت کمبربچ، پل دانو، پل جیاماتی و لوپیتا نیونگو به ایفای نقش پرداخته اند.

این فیلم داستان زندگی مرد سیاه پوست آزاده ای را روایت می نماید که با وجود زندگی در نیویورک و داشتن همسر و سه فرزند توسط عده ای شبانه اسیر شده و به عنوان برده فروخته می گردد. مدت بردگی او 12 سال به طول می انجامد و او مدام کوشش می نماید تا در سال های بردگی راه فراری پیدا نموده و دوباره به زندگی قبلی خود و آزادی که داشته، بازگردد.

فیلم 12 سال بردگی توانست اسکار بهترین فیلم و بهترین بازیگر مکمل زن را کسب کند، این فیلم همچنین عنوان بهترین فیلم جشنواره گلدن گلوب را از آن خود نموده است.

سلما

فیلم سینمایی سلما را ایوا دوورنی کارگردانی نموده است. سلما داستان زندگی عظیم ترین مبارز قرن بیستم با نژادپرستی در جامعه آمریکا (مارتین لوترکینگ) را به خوبی به تصویر کشیده است.

این فیلم اتفاقات نیم قرن از تاریخ آمریکا در خصوص برابری خواهی سیاه پوستان در حوزه اجتماعی و حقوق بشر و مبارزه مارتین لوترکینگ رهبر الهام بخش سیاه پوستان را روایت می نماید.

سکانس های درگیری مردم با یک دیگر بر سر رنگ پوست، توهین ها و آسیب هایی که به یک دیگر وارد می نمایند در این فیلم به قدری تکان دهنده و رنج آور است که تا ساعت ها ذهن مخاطب را به خود مشغول می نماید. دیوید ایولو در نقش لوتر کینگ توانسته است درست مانند او سخنرانی های پرشور و تأثیرگذار در طول فیلم انجام دهد که این نشان دهنده قدرت کارگردان در بازی دریافت از بازیگرش و تیزهوشی بازیگر در اجرای است.

جانگوی از بند رها شده

فیلم جانگوی از بند رها شده را کوئنتین تارانتینو که اعتقاد دارد در دل بسیاری از مردم جهان نژادپرستی امری نهادینه شده، کارگردانی نموده است. ظاهر فیلم ژانر وسترن را برای بیننده تداعی می نماید اما در دل ماجرا تارانتینو طعنه هایی به موضوع نژادپرستی نیز وارد نموده است.

تارانتینو در مصاحبه ای در خصوص فیلم گفته است، جامعه ای که جانگو به سراغش می رود، همان جامعه ای است که امروز مردم سراسر جهان در آن زندگی می نمایند؛ دیالوگ هایی که در این فیلم گفته می گردد نیز حرف های تارانتینو را تایید می نماید. این فیلم با اینکه فیلم خشنی است، اما طنز همیشگی آثار تارانتینو به تلطیف فضای آن پرداخته است.

فیلم جانگوی از بند رها شده داستان برده ای به نام جانگو است که یک شب در حال انتقال با برده های دیگر توسط دندانپزشکی سفیدپوست به نام دکتر شولتز آزاد می گردد. دکتر شولتز از جانگو می خواهد که در به دام انداختن چند نفر به او یاری نموده تا در عوض دکتر شولتر نیز برای آزاد کردن زن جانگو از اسارت او را همراهی کند.

از افتخارات این فیلم می توان به کسب اسکار بهترین فیلم نامه اورجینال و بهترین بازیگر مکمل مرد اشاره نمود.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 23 مرداد 1399 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: lordlinks.ir شناسه مطلب: 517

به "نگاهی به آثار ضد نژادپرستی سینمای دنیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نگاهی به آثار ضد نژادپرستی سینمای دنیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید