زلف بر باد مدهید

به گزارش مجله پیوند، به نظر بسیاری از مردم، طاسی مختص مردان است و خانم ها موهایشان را از دست نمی دهند اما حقیقت چیز دیگری است. میلیون ها زن در جهان از طاسی رنج می برند و سالیانه به تعداد آنها افزوده می گردد. درباره ریزش موی بانوان با دکتر حسین طباطبایی، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و دبیر انجمن متخصصان پوست و موی ایران، گفت و گویی نمودیم تا بیش از پیش با این معضل آشنا می شویم.

زلف بر باد مدهید

زلف بر باد مدهید

ریزش موی زنان در مصاحبه با دکتر حسین طباطبایی

به نظر بسیاری از مردم، طاسی مختص مردان است و خانم ها موهایشان را از دست نمی دهند اما حقیقت چیز دیگری است. میلیون ها زن در جهان از طاسی رنج می برند و سالیانه به تعداد آنها افزوده می گردد.

درباره ریزش موی بانوان با دکتر حسین طباطبایی، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و دبیر انجمن متخصصان پوست و موی ایران، گفت و گویی نمودیم تا بیش از پیش با این معضل آشنا می شویم.

آقای دکتر مقدمه ای درباره ریزش موی بانوان بفرمایید، لطفا.

بحث را باید از اینجا آغاز کنیم که وراثت عامل پرقدرتی در طاسی زنان است. یک زن از هر چهار زن، این نوع طاسی را تجربه می نماید. برخی از زنان در خصوص از دست دادن موی خود با هیچ کس صحبتی نمی نمایند زیرا به تصور آنها ریزش مو و طاسی فقط مختص آقایان است و برای خانم ها کاملا غیرطبیعی است. بنابراین از نظر روحی بسیار آشفته می شوند و احساس اضطراب شدید و کاهش جذابیت، کیفیت زندگی آنها را تهدید می نماید. اگر از دست دادن مو تا این حد باعث مسائل روانی گردد، خانواده، دوستان و پزشک آن فرد باید تا حد ممکن به او یاری نمایند.

علت به وجود آمدن ریزش مو در خانم ها چیست؟

برای فهم علت ریزش مو باید اطلاع دقیقی از مراحل چرخه طبیعی رشد مو داشته باشیم. موهای انسان به طور طبیعی با یک روش دوره ای رشد می نمایند که سیکل رشد مو نامیده می گردد (یک مرحله رشد ویک مرحله استراحت و در نهایت ریزش). مرحله رشد یک فولیکول با فولیکول همسایه فرق دارد و به این حالت رشد موزاییکی گفته می گردد. مدت آناژن (فاز فعال یا رشد) 2 تا 8 سال، کاتاژن (فاز تحلیل رونده) 2 تا 4 سال، تلوژن (فاز استراحت) 2 تا 4 ماه است.

چه عواملی بر این مراحل موثرند؟

طول مدت هر کدام از این فازها با توجه به سن، شرایط تغذیه، عوامل هورمونی و عوامل فیزیولوژیک و آسیب شناختی بدن ممکن است تغییر کند. یک فولیکول مو در مرحله آناژن به بلندترین طول خود می رسد و تا عمقی ترین ناحیه درم پایین می رود در محکم ترین حالت ممکن قرار گرفته است. بعد از مدتی فولیکول وارد مرحله کاتاژن می گردد. در این مرحله تغییرات تحلیل برنده کوچک شدن و کوتاه شدن فولیکل آغاز شده و طول مو تا حدود یک ششم طول آناژن کوتاه و قسمت انتهایی آن جدا می گردد. در این زمان مو وارد فاز استراحت یا تلوژن شده و 2 تا 4 ماه در این حالت رکود به سر می برد. وقتی یک فولیکول تازه از انتهای به جای مانده آغاز به رشد کرد، موی در حال استراحت ریزش پیدا می نماید و یک موی تازه از جای خالی آن خارج می گردد.

در هر زمان چه تعداد از موهای سر در چه مرحله ای قرار گرفته است؟

در حالت طبیعی 90 درصد موها در فاز رشد قرار دارند و 10 درصد در فاز استراحت و به طور میانه روزانه 50 تا 100 تار موی تلوژن به هنگام شستن مو و شانه کردن ریزش پیدا می نمایند. پس همچنان که یک مو می ریزد موی تازه جای آن را می گیرد.

چند نوع ریزش مو در بانوان وجود دارد؟

معمول ترین ریزش مو در خانم ها، طاسی منتشر است. در این نوع طاسی، موها در ناحیه وسیعی از سر نازک شده و تراکم آن کم می گردد. البته به طور معمول خط موی پیشانی باقی می ماند. عوامل مختلفی می توانند این نوع طاسی را ایجاد نمایند. در بیشتر موارد علت این نوع ریزش، ژنتیکی است. البته بیماری ها و داروهای خاصی هم می توانند باعث ریزش منتشر شوند، از جمله: فاکتور ژنتیکی.

در بانوان هم طاسی ارثی وجود دارد؟

طاسی ارثی در خانم ها، الگوی زنانه نامیده می گردد و ژن آن از پدر و مادر منتقل می گردد. در زنانی که دچار این نوع ریزش می شوند، فولیکول های مو از نظر ژنتیکی نسبت به تستوسترون بسیار حساس اند و با وجود طبیعی بودن مقدار هورمون، موها از پشت خط پیشانی، آغاز به نازک شدن می نمایند و به سمت پایین پشت و کناره سر کشیده می شوند که به طور معمول در سنین 40 تا 50 ظاهر می گردد و در مواردی هم در 20 سالگی اتفاق می افتد. خوشبختانه در بیشتر موارد خط موی پیشانی حفظ شده و مانند مردان، عقب رفتن موهای پیشانی ایجاد نمی گردد. شواهد نشان داده در افرادی که از نظر ارثی درمعرض ابتلا به طاسی هستند، مصرف قرص های ضد بارداری، سن آغاز ریزش موی آنها را پایین آورده و زودتر دچار طاسی می شوند. بنابراین افرادی که سابقه خانوادگی طاسی زنانه دارند، بهتر است این قرص را مصرف ننمایند.

بعد از یائسگی به علت کاهش استروژن، ریزش مو افزایش می یابد. در خانم ها هورمون استروژن، اثر محافظتی قوی بر مو و پوست دارد. از طرفی بعد از مدتی که خانمی تغذیه نامناسب دارد، بدن با کمبود ویتامین، کم خونی، کمبود پروتیین و کالری، کمبود روی و اسید های چرب ضروری، روبرو شده و هر کدام از این کمبودها می توانند باعث ریزش شدید مو شوند. البته اثر آنها موقت است و در صورتی که کمبودها اصلاح شوند، ریزش مو طبیعی می گردد. خانم هایی که خون ریزی های ماهیانه شدید دارند، در معرض کمبود آهن قرار دارند و در صورتی که این کمبود به وسیله تست آزمایشگاهی تشخیص داده شد، حتما باید در پی درمان آن باشند زیرا می تواند یک عامل پر قدرت در ریزش موی خانم ها باشد. بعلاوه افزایش ویتامین A در بدن می تواند باعث ریزش مو گردد.

درباره نقش استرس در ریزش مو شرح دهید؟

ریزش با تاخیر ناشی از استرس و دارو می تواند عامل مهم ریزش مو محسوب گردد. به طور طبیعی 10 تا 50 درصد از موهای سر در مرحله استراحت به سر می برند. یک استرس شدید باعث می گردد درصد زیادی از موها در یک زمان وارد مرحله تلوژن شده و رشدشان متوقف گردد. چند ماه بعد از استرس وارد شده، موهای در حال استراحت دچار ریزش شده و این ریزش به حدی شدید است که باعث نگرانی فرد می گردد. این استرس می تواند شامل: یک ضربه روحی ناگهانی (مرگ یکی از نزدیکان، از دست دادن شغل، جدایی)، بیماری (تب شدید، عفونت، آنفلوآنزا و...) خستگی شدید ناشی از کار زیاد و انجام دادن جراحی باشد چون این حادثه چند ماه قبل رخ داده، فرد ریزش موی خود را به آن نسبت نمی دهد. تعداد نسبتا زیادی از داروها می تواند باعث این پدیده گردد.

1) داروهای رقیق نماینده خون مثل وارفارین و هپارین

2) داروهای ضدتشنج مثل فنی تویین

3) داروهای ضدنقرس مثل کولشیسین و آلوپورینول

4) داروهای ضدفشار خون به خصوص بتابلوکرها مانند پروپرانولول

5) داروهای ضدالتهاب مثل پردنیزولون

6) داروهای پایین آورنده کلسترول

7) داروهای ضدافسردگی مثل لیتیوم

8) داروهای ضدبارداری

9) مصرف زیاد ویتامین A

10) داروهای لاغری

ریزش موی ناگهانی چگونه است؟

آناژن افلوویوم شرایطی است که درصد زیادی از موهای در حال رشد به طور ناگهانی ریزش پیدا می نمایند. شیمی درمانی و رادیوتراپی روی سلول هایی از بدن که به سرعت تقسیم می شوند مثل سلول های سرطانی، و روی سلول های طبیعی اثر نموده و باعث از بین رفتن فولیکول ها می گردد.

فاکتورهای شیمیایی مانند مواد شیمیایی که در رنگ کردن موها، فر کردن، صاف کردن و دکلره استفاده می شوند، می توانند باعث خشک شدن و خورده شدن موها شده و ریزش موقت ایجاد نمایند، در مواردی این ریزش موها دایمی شده و موهای ریخته شده دوباره رشد نمی نمایند.

آیا ممکن است ریزش موی خانم ها مانند مردان باشد؟

در این نوع ریزش مو، در خانم ها هم مانند آقایان، عقب رفتن خط موی پیشانی و خالی شدن وسط سر دیده می گردد. در این افراد موها در جلو و وسط سر نازک شده در حالی که در ناحیه پشت و کناره ها موها ضخیم و پر تراکم می گردد. این نوع ریزش مو بر اثر افزایش غیرطبیعی مقدار هورمون مردانه است. در صورتی که این افزایش با آزمایش تعیین شد، مصرف داروهای آنتی اندروژن یا ضد هورمون مردانه و محلول موضعی ماینوکسیدیل تا حد زیادی از ریزش بیشتر جلوگیری می نماید.

این زنان به علت داشتن موهای خوب و پرتراکم در ناحیه پشت سر کاندید مناسبی برای جراحی پیوند مو هستند.

چرا گاهی اوقات، موی خانم ها نازک یا به اصطلاح مینیاتوری می گردد؟

مقداری هورمون مردانه تستوسترون در بدن زنان وجود دارد. در سلول های خاصی از بدن، هورمون تستوسترون به هورمون قوی تر دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می گردد. البته این کار به وسیله آنزیم 5- آلفا ردوکتاز انجام می گردد. این هورمون به وسیله کوتاه کردن چرخه رشد مو، باعث می گردد موی ضخیم در فولیکول های حساس موی سر به موی کرکی و نازک تبدیل گردد.

برای درمان ریزش مو در بانوان چه باید کرد؟

باتوجه به علت های متفاوت ریزش مو، مهمترین قدم در درمان آن تشخیص دقیق علت است. در مواردی که بیماری یا اختلال هورمونی و یا کمبود تغذیه عامل ریزش مو باشد، باید در پی درمان کامل علت زمینه ای باشیم. سپس می توان پیوند مو هم انجام داد. روش فولیکولار یونیت تازهترین تکنیک در پیوند مو است که باعث ایجاد یک خط موی کاملا طبیعی می گردد و با این روش زیباترین نتایج را در بیماران می توان دید. به طوری که بقیه افراد قادر به تشخیص آن نخواهند بود. این جراحی به صورت سرپایی با بی حسی موضعی اجرا شده و در این عمل یک نوار باریک از ناحیه پشت سر برداشته شده و به واحد های فولیکولی تقسیم شده و در قسمت جلوی سر کاشته می گردد.

منبع:http://salamat.com

منبع: راسخون
انتشار: 2 مهر 1400 بروزرسانی: 2 مهر 1400 گردآورنده: lordlinks.ir شناسه مطلب: 1258

به "زلف بر باد مدهید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "زلف بر باد مدهید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید