انتقال آب دریای خزر چه چالش هایی به همراه خواهد داشت؟

به گزارش مجله پیوند، اجرای طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان چالش های زیست محیطی از جمله آشفتگی جریان های دریایی، امواج و به هم خوردن تعادل هیدرودینامیک ساحل، بروز فرآیند فرسایش و رسوب گذاری به علت جانمایی نامناسب اجرا را به همراه خواهد داشت.

انتقال آب دریای خزر چه چالش هایی به همراه خواهد داشت؟

به گزارش ایرنا، همایون خوشروان، رئیس گروه پژوهشی مدیریت محیط زیست وزارت علوم تحقیقات و فناوری و مدیر سابق مرکز ملی مطالعات و تحقیقات دریای خزر نوشت:

مدتی است طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان مطرح شده است که می توان از زوایای مختلف به آن پرداخت، در واقع اجرای این طرح سبب افزایش ترکیب شوری آب دریا و رسوب بستر می گردد و در نهایت با افزایش شوری و انتقال آن در جهت غرب به شرق موجب از بین بردن زیستگاه جانداران دریایی شده و با نفوذ به خلیج گرگان، تالاب میانکاله، تالاب گمیشان و دهانه رودخانه های مهم منطقه مانند تجن، نکارود، تسکارود، لاریم و گرگان رود؛ سبب از بین رفتن اکوسیستم های موجود می گردد و خدمات ارزشمند اکوسیستم آن ها را از بین خواهد برد.

اجرای این طرح موجب بروز بلوم حرارتی شده و به نیروگاه برق نکا که بسیار آسیب پذیر است صدمه بسیار جدی خواهد زد، همچنین سبب از بین رفتن زیستگاه ماهیان مالی دریای خزر در مصب رودخانه ها و در ناحیه دور از ساحل می گردد و منجر به متلاشی شدن زنجیره غذایی و کاهش صید و بیکاری صیادان خواهد شد. از بین رفتن اکوسیستم گیاهان ساحلی و زیستگاه جانوران و پرندگان از دیگر پیامدهای این طرح است.

همچنین سبب شورمزه شدن سفره های آب زیرزمینی در نوار ساحلی شده و به اراضی کشاورزی در شعاع پهناوری صدمه می زند، منظر طبیعی ساحل را به هم ریخته و موجب از بین رفتن ارزش تفرجگاهی و گردشگری آن می گردد. با توجه به سیکل نوسانات دریای خزر ارزش اجرای مهندسی طرح در زمان افت گسترده سطح تراز آب دریا و یا در صورت پیشروی دریا به طور کامل از بین خواهد رفت.

آسیب به جنگل های هیرکانی و جانداران مستقر در آن بسیار جدی است، حال سوال اساسی از وزارت نیرو این است که چرا به جای انتقال آب دریای خزر به استان سمنان به فکر انتقال بدون پالایش آن به خلیج گرگان، تالاب میانکاله، تالاب گمیشان نیست، مناطق تالابی که ارزش مالی زیست محیطی آن ها صدها برابر بیشتر از طرح های صنعتی است که قرار است در استان سمنان راه اندازی گردد؟ و چرا با مدیریت صحیح منابع آب در البرز مرکزی و جنوبی مشکل کم آبی استان های حاشیه کویر را بر طرف نمی کنید؟

چرا ساختار و صندلی پژوهشی آب در وزارت نیرو ضعیف است و چرا به فکر اصلاح آن نیستید؟ امروز نخبگان و پژوهشگران آب کشور چه صندلیی در حوزه ستادی دارند؟ بیشتر آن ها در ادارات دیگر پراکنده شده و یا از ساختار اداری خارج شده اند. وقت آن رسیده که با هم اندیشی و تجمیع نیروهای کارشناسی و متخصصان در جهت برطرف مسائل کم آبی کشور گام برداریم و هسته پژوهش آب را در کالبد ساختار وزارت نیرو بارور سازید.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 21 آذر 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: lordlinks.ir شناسه مطلب: 9

به "انتقال آب دریای خزر چه چالش هایی به همراه خواهد داشت؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انتقال آب دریای خزر چه چالش هایی به همراه خواهد داشت؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید