اتصال معادن به بورس تهران
به گزارش مجله پیوند، حدود سه ماه پس از اعلام خبر رئیس جمهور مبنی بر ضرورت ورود معادن به بورس، کارگروه ویژه استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه برای بخش معدن تشکیل شد تا زمینه استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه برای بخش معدن فراهم و فرآیند بورسی کردن معادن آغاز شود.
حسن روحانی اواسط اردیبهشت ماه خطاب به وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت این پرسش را مطرح نمود که معادن کوچک و متوسط را به بورس وارد کنید، مشخصات معادن را وارد کرده تا مردم سهام معادن یا کل معدن را بخرند، آیا چنین برنامه ای دارید؟ پرسشی که در پاسخ به آن رضا رحمانی اظهار داشت که با وزارت اقتصاد در قالب واگذاری هلدینگ صنایع معدنی فعالیت می کنیم تا بخشی از سهام قابل واگذاری در این مرحله را واگذار کنیم که به صورت کمی هدف گذاری شده است و واگذاری پهنه ها و معادن که در دسته و زمین شناسی و شرکت ملی مس است نیز در دستور کار واقع شده است. درخواست و پرسش رئیس جمهور به اینجا ختم نشد به طوری که وی خطاب به رحمانی این موضوع را نیز مطرح نمود که آیا معدن خام که ویژگی های آن مشخص شده است را در بورس قرار می دهید یا سهام صنایع معدنی را وارد می کنید؟ پرسشی که رحمانی به آن پاسخ منفی داده و اعلام کرده بود که سهام یک شرکت یا یونیت یک صندوق عرضه خواهد شد و بورس باید زمینه ای را فراهم کند تا زمین های بزرگ دولت یا معادن کوچک و بزرگ دولتی در بورس عرضه شوند.
اکنون با توجه به نشست مدیران و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه، وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان بورس و اوراق بهادار، بورس کالای ایران، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، سازمان زمین شناسی و خانه معدن و نتیجه گیری حاصل از این نشست می توان گفت زمینه بورسی شدن معادن فراهم شده است.
بر اساس این گزارش در این جلسه که مدیران و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه، وزارت صمت، سازمان بورس، بورس کالا، ایمیدرو، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، سازمان زمین شناسی و خانه معدن ایران حضور داشتند، موضوع بهره گیری از ظرفیت های بازار سرمایه در بخش معادن از ابعاد گوناگون بررسی شد. همچنین در این نشست مصوبه شورای عالی بورس درخصوص امکان تبدیل حق انتشار به اوراق بهادار از طریق بورس کالا، امکان استفاده از این مصوبه برای تبدیل پروانه های بهره برداری معادن به یونیت های قابل معامله در بورس و همچنین فراهم کردن ساز وکار اجرایی جهت عرضه معادن غیرفعال یا تعطیل در بورس با در نظر دریافت قانون معادن نیز مطرح شد. از دیگر مواردی که در این نشست مورد ارزیابی قرار گرفت، می توان به لزوم آزادسازی پهنه های معدنی که در اختیار دولت است و راه حل های استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای جذب سرمایه گذاری در این پهنه ها اشاره کرد. در این نشست مقرر شد کارگروه ویژه استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه برای بخش معدن با حضور کنندگان سازمان های یاد شده تشکیل و راه حل های لازم برای تحقق این مهم عملیاتی شود.
استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه
در این خصوص نعمت الله شهبازی، مدیر کل دفتر سرمایه گذاری و تامین اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به اینکه تشکیل کارگروه ویژه استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه برای بخش معدن نخستین مصوبه این جلسه بوده است اظهار کرد: در این جلسه کلیات موضوع مطرح شد و کنندگان تمام دستگاه ها در جلسه موافق فراهم شدن زمینه ورود معادن به بورس بودند.
به گفته وی حاضران در این جلسه معتقد بودند که استفاده از بازار سرمایه در بخش معدن موثر واقع خواهد شد و کنندگان حاضر در این جلسه تاکید داشتند که هرچه سریع تر مبانی حقوقی و قانونی این طرح بررسی شود. شهبازی بر این نکته نیز تاکید کرد که ما می توانیم با کمک بازار سرمایه و فرابورس مدل های استفاده از بازار سرمایه برای بخش معدن را فراهم کنیم.
شهبازی با اشاره به اینکه می توان استفاده مختلفی برای بخش معدن از بازار سرمایه داشت، اظهار کرد: برای بخش معدن به ویژه معادن کوچک و متوسط می توان زمینه ورود به بازار سرمایه را فراهم کرد، البته بخش معدن وارد بازار سرمایه شده است و در حال حاضر سهام شرکت های معدنی متعددی در بازار سهام عرضه شده یا محصولات شرکت های معدنی در بورس کالا عرضه می شود، آنچه مهم و مدنظر بوده، این است که بتوانیم از ظرفیت های بازار سرمایه بیشتر از گذشته برای بخش معدن استفاده کنیم، به ویژه برای معادن کوچک و متوسط و معادنی که غیر فعال هستند یا معادنی که دارای پروانه بهره برداری هستند برای تجهیز و توسعه و فعال کردن معادن می توانند از بازار سرمایه استفاده کنند.
به گفته مدیر کل دفتر سرمایه گذاری و تامین اقتصادی وزارت صمت، این موارد در این جلسه مطرح و مقرر شد این کارگروه تصمیم بگیرد تا موضوع را از لحاظ حقوقی، فنی، اقتصادی و ضوابط بازار سرمایه و قانون معادن و سایر قوانین بالا دستی بررسی کنند و راه حل های مناسب را طراحی و پیشنهاد کنند تا شاهد بهره مندی بیشتر بخش معدن از ظرفیت های بازار سرمایه باشیم.
شهبازی درخصوص اینکه آیا این کارگروه تشکیل شده است نیز شرح داد: این کارگروه در سریع ترین زمان آغاز به کار خواهد کرد، در واقع این جلسه مقدمه ای بود برای تشکیل این کارگروه و بورسی شدن معادن و استفاده هرچه بیشتر از بازار سرمایه که به زودی انجام خواهد شد و راه حل های عملیاتی شدن این موضوع را جمع بندی و احصا خواهد کرد.
مدیر کل دفتر سرمایه گذاری و تامین اقتصادی وزارت صنعت، معدن و تجارت اضافه نمود: با این شرایط می توان گفت که معادن بورسی خواهند شد.
عملکرد فروش شرکت های معدنی در بورس
بر اساس داده های اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، عملکرد فروش تجمعی شرکت های بزرگ معدن و صنایع معدنی طی دو ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال، 55 درصد افزایش داشته است. براساس این گزارش میزان فروش تجمعی 72 شرکت بزرگ بورسی در بخش معدن و صنایع معدنی، طی دو ماه نخست امسال، 388 هزار و 443 میلیارد و 402 میلیون ریال بود که نسبت به رقم مدت مشابه سال گذشته، 55 درصد افزایش یافت.
همچنین این شرکت ها در ماه اردیبهشت، 181 هزار و 935 میلیارد و 775 میلیون ریال در بورس محصول به فروش رساندند. سهم تقریبی شرکت های معدن و صنایع معدنی از مجموع فروش تجمعی دو ماهه شرکت های بورسی، 37 درصد بوده است. بنا بر این گزارش 10 شرکت نخست با بیشترین عملکرد فروش به ترتیب فولاد مبارکه، ملی صنایع مس، فولاد خوزستان، گل گهر، ذوب آهن اصفهان، چادرملو، فولاد هرمزگان جنوب، فولاد کاوه جنوب کیش، فولاد خراسان و آلومینیوم ایران بوده اند.
منبع: فرارو