طرز تهیه اشکنه شیرازی در 6 مرحله ساده
به گزارش مجله پیوند، اشکنه شیرازی، آب پیازی یا آب پیازک شیرازی یکی از انواع اشکنه های محلی ایران است که با ترکیب ساده ای از پیاز، آرد، شنبلیله خشک و تخم مرغ تهیه می گردد. این غذای نونی ساده بافتی نرم، طعمی ملایم و عطری مطبوع دارد. این اشکنه را به عنوان یک غذا مقوی و کم هزینه به عنوان و می توانید تهیه کنید. در این مقاله از در به آموزش طرز تهیه اشکنه شیرازی می پردازیم و نکات مهم در تهیه این غذای سریع را با شما در میان خواهیم گذاشت.

طرز تهیه اشکنه شیرازی در یک نگاه
برای تهیه اشکنه شیرازی، ابتدا پیازها را پوست گرفته و بشویید. سپس آنها را خرد کنید و با روغن تفت دهید تا جایی که طلایی شوند. سپس زردچوبه، فلفل سیاه، نمک و شنبلیله خشک را اضافه نموده و کمی حرارت دهید تا عطرشان آزاد گردد. آرد گندم را نیز به مواد اضافه کنید و تفت دهید تا خامی آن گرفته گردد. بعد از افزودن آب، اجازه دهید مواد بجوشند و غلیظ شوند. در نهایت تخم مرغ ها را اضافه کنید. چند دقیقه زمان بدهید تا تخم مرغ ها خودشان را بگیرند. اشکنه آماده را با نان تازه سرو کنید.
مواد اولیه مورد احتیاج برای تهیه اشکنه (آب پیازک) شیرازی
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
پیاز (برای پیاز داغ) | 2 عدد میانه |
آرد گندم | 2 قاشق غذاخوری |
سبزی خشک شنبلیله | 1 قاشق غذاخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چای خوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار لازم |
تخم مرغ | 2 عدد |
آب جوش | حدود 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن | به مقدار لازم |
نان و سبزی خوردن | برای سرو با اشکنه شیرازی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت اشکنه شیرازی: 20 دقیقه
مراحل طرز تهیه اشکنه به روش اصیل شیرازی
درست مثل با چند قلم مواد اولیه ساده و در دسترس یک غذای کامل، مقوی و خوشمزه تهیه کنید و از فواید اشکنه شیرازی بهره ببرید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه اشکنه شیرازی، پیازها را پوست بگیرید و با آب به صورت تمیز بشویید. سپس آن ها را به صورت نگینی خرد کنید. شنبلیله خشک را نیز آماده کنید. اگر از شنبلیله تازه استفاده می کنید، آن را تمیز کنید، بشویید و بعد از آنکه آب اضافی از آن خارج شد شنبلیله ها را به صورت ساطوری ریز خرد کنید. تخم مرغ ها را نیز در ظرفی جدا بشکنید تا برای استفاده در مراحل بعد آماده باشند.
برای تهیه انواع سبزی خشک و تخم مرغ به روش های و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوم: پیاز را به همراه ادویه ها تفت دهید
در یک قابلمه میانه کمی روغن بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. صبر کنید تا روغن داغ گردد. سپس پیاز خردشده را به روغن داغ اضافه کنید و به آرامی تفت دهید تا جایی که شیشه ای و طلایی گردد. سپس زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را بیفزایید و برای یک دقیقه دیگر هم بزنید تا عطر ادویه ها بلند گردد.
برای تهیه انواع ادویه، روغن و پیاز داغ آماده به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: آرد را به مواد اشکنه اضافه کنید
در ادامه تهیه اشکنه شیرازی، آرد گندم را به پیاز داغ اضافه نموده و حرارت را کم کنید. آرد را حدود 2 تا 3 دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی گردد و بوی خامی آن از بین برود. تفت دادن آرد باعث می گردد اشکنه قوام بهتری پیدا کند.
برای تهیه انواع آرد به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله چهارم: شنبلیله را تفت دهید
در ادامه طرز تهیه اشکنه شیرازی، شنبلیله خشک را اضافه نموده و برای حدود یک دقیقه همراه با پیاز و روی حرارت ملایم تفت دهید. توجه داشته باشید بیش از یک دقیقه و روی حرارت بالا شنبلیله را تفت ندهید تا نسوزد و طعم تلخ پیدا نکند. اگر شنبلیله تازه دارید هم مقدار زمان تفت دادن بیشتر می گردد تا زمانی که آب سبزی کشیده گردد.
مرحله پنجم: اشکنه شیرازی را بپزید
برای این مقدار مواد حدود چهار لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید. حرارت را کمی بالا ببرید تا مواد به جوش بیایند. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید مخلوط حدود 15 دقیقه به آرامی بجوشد تا طعم ها به خورد هم بروند و کمی غلیظ گردد.
مرحله ششم: تخم مرغ را اضافه کنید
در ادامه، تخم مرغ ها را دانه دانه به قابلمه اضافه کنید. می توانید تخم مرغ را بدون هم زدن در اشکنه بریزید تا به شکل درسته بپزد، یا اینکه ابتدا در ظرفی هم بزنید و سپس به صورت یکنواخت در غذا پخش کنید. اجازه دهید تخم مرغ ها چند دقیقه ای در حرارت ملایم بپزند و خود را بگیرند. از هم زدن زیاد تخم مرغ در اشکنه خودداری کنید.
مرحله آخر: اشکنه شیرازی را سرو کنید
پس از پخت کامل تخم مرغ ها و رسیدن اشکنه به غلظت دلخواه، غذا را از روی حرارت بردارید. اشکنه شیرازی را در ظرف مناسب بریزید و آن را همراه نان و سبزی خوردن سرو کنید.
برای تهیه انواع نان به روش های حضوری و اینترنتی به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
اشکنه، غذایی اصیل و محبوب در سراسر ایران
اشکنه یکی از قدیمی ترین غذاهای سنتی ایران است که ریشه در زندگی ساده و خودکفای خانواده های روستایی و شهری داشته است. این غذا با ترکیب چند ماده اولیه در دسترس مانند پیاز، روغن، آرد، تخم مرغ و گاهی سبزیجات خشک تهیه می شده و در روزگار گذشته، در بسیاری از خانه ها یکی از وعده های اصلی روزانه محسوب می شده است.
اشکنه نماد غذاهای ساده، سریع و سالم ایرانی است که با کمترین امکانات آماده می گردد، اما طعمی دل چسب و به یاد ماندنی دارد. در منطقه ها مختلف ایران، اشکنه با تنوع هایی در مواد اولیه تهیه می گردد. برای مثال در برخی منطقه ها اشکنه عدس، اشکنه سیب زمینی، ، و سایر انواع اشکنه رایج است. اما اشکنه شیرازی از دیگر انواع اشکنه متمایز است؛ چون یکی از مواد اصلی آن شنبلیله خشک شده است که عطر و طعمی منحصربه فرد به غذا می دهد.
در اشکنه شیرازی معمولاً از زردچوبه برای رنگ و طعم، و از تخم مرغ برای غنا دادن به غذا استفاده می گردد. نبود حبوبات، استفاده از مقدار زیاد پیاز و طعم سبزی معطر از ویژگی های اصلی اشکنه شیرازی است.
خواص شنبلیله، گیاه پرخاصیت در اشکنه شیرازی
شنبلیله یکی از مواد اصلی در تهیه اشکنه شیرازی است که علاوه بر عطر و طعم خاص، خواص دارویی فراوانی دارد. این گیاه چه به صورت تازه از آن بهره ببرید و چه از سبزی خشک آن بهره ببرید، به کاهش قند خون، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی یاری می نماید. بعلاوه شنبلیله در طب سنتی به عنوان یک تقویت کننده عمومی بدن شناخته می گردد و مصرف آن در غذاهایی مانند اشکنه، می تواند علاوه بر ایجاد طعم دلپذیر، به ارتقای سلامت بدن یاری کند.
نکات مهم در طرز تهیه اشکنه شیرازی خوشمزه و مقوی
- از شنبلیله خشک مرغوب بهره ببرید تا طعم تلخ و کهنه به غذا ندهد.
- پیاز را با حوصله و حرارت ملایم تفت دهید تا در اشکنه طلایی و خوش عطر گردد.
- تفت دادن شنبلیله با پیاز، باعث آزاد شدن عطر آن و خوش طعم شدن اشکنه می گردد.
- آرد را حتماً کمی تفت دهید تا طعم خامی در غذا باقی نماند.
- مقدار آب را به گونه ای تنظیم کنید که اشکنه نه خیلی رقیق و نه خیلی غلیظ باشد.
- بعد از افزودن تخم مرغ، آن را هم نزنید تا به صورت تکه های درشت تر ببندد.
- می توانید به جای ریختن مستقیم تخم مرغ در غذا، آن را ابتدا کمی با چنگال بزنید و سپس اضافه کنید.
- افزودن مقدار کمی رب گوجه فرنگی یا آبلیمو در برخی نسخه ها رایج است و طعمی متفاوت به غذا می دهد.
- اشکنه را با نان سنگک تازه، انواع ترشی خانگی یا سبزی خوردن سرو کنید.
- هنگام افزودن چاشنی ها مراقب باشید که شنبلیله زیاد نگردد چون ممکن است باعث تلخی گردد.
- بعلاوه از تفت دادن زیاد شنبلیله خودداری کنید تا نسوزد و اشکنه تلخ نگردد.
- اگر از تخم مرغ محلی یا تازه بهره ببرید، بافت اشکنه شیرازی لطیف تر و خوش عطرتر خواهد شد.
- بهتر است پیش از افزودن آرد، آن را با کمی آب سرد حل کنید تا به شکل گلوله گلوله در غذا دیده نگردد.
- هنگام تفت دادن آرد در روغن مراقب باشید تا نسوزد.
- اگر اشکنه را برای افراد سالمند یا بچه ها تهیه می کنید، می توانید مقدار شنبلیله را کمتر کنید تا ملایم تر گردد.
- در برخی دستورهای تهیه اشکنه، افزودن سیب زمینی خردشده رایج است که باعث حجیم تر و سیرکننده تر شدن غذا می گردد.
- استفاده از نمک در مرحله پایانی باعث می گردد تخم مرغ بهتر خودش را بگیرد.
- برای تنوع، می توان از ترکیب شنبلیله و ترخون خشک استفاده کرد، البته به مقدار کم تا طعم آن غالب نگردد.
- در حین پخت اشکنه شیرازی را زیاد هم نزنید تا تخم مرغ ها بافت دار بمانند و غذا شکل سنتی اش را حفظ کند.
فوت و فن های خوشمزه شدن اشکنه شیرازی
تعداد تخم مرغ ها را چند عدد در نظر بگیرید؟
مقدار تخم مرغ ها را با توجه به تعداد نفرات و غلظت دلخواه تنظیم کنید؛ در نسخه های سنتی معمولاً به ازای هر نفر یک تخم مرغ در نظر گرفته می گردد.
آیا می توان شنبلیله تازه جایگزین شنبلیله خشک کرد؟
در صورت دسترسی، می توان از شنبلیله تازه استفاده کرد اما مقدار آن باید بیشتر باشد و زمان تفت دادن نیز کمی طولانی تر گردد.
چرا اشکنه شیرازی که درست کردم تلخ شده است؟
تلخی اشکنه معمولاً به علت استفاده زیاد از شنبلیله یا نگهداری نامناسب آن است. شنبلیله کهنه یا به مقدار زیاد می تواند باعث تلخی گردد.
آیا می توان اشکنه را بدون تخم مرغ درست کرد؟
بله اگر به هر علتی تمایل به استفاده از تخم مرغ ندارید می توانید آن را حذف کنید؛ اما توجه داشته باشید تخم مرغ یکی از اجزای اصلی اشکنه است و حذف آن باعث کاهش ارزش غذایی و تغییر بافت نهایی غذا می گردد.
چه زمانی باید تخم مرغ را به اشکنه افزود؟
پس از جوشیدن کامل مواد و غلیظ شدن اشکنه، تخم مرغ را اضافه کنید تا پخش نگردد و به خوبی خودش را بگیرد.
اشکنه شیرازی را تا چه مدت می توان نگهداری کرد؟
اشکنه بهتر است به صورت تازه مصرف گردد، اما در صورت احتیاج می توان آن را در ظرف دربسته و در یخچال تا دو روز نگه داری کرد. از فریز کردن اشکنه خودداری کنید. فریز کردن بافت تخم مرغ را خراب می نماید.
منبع: افق کوروش